Sociālais atbalsts un veselība
Pašvaldības atbalsts iedzīvotājiem un uzņēmējiem ārkārtējās situācijas laikā

Šoruden Rīgas plānošanas reģionā noslēgsies vērienīgais projekts  „Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”, kura nolūks ir veicināt lielāku ģimeniskai videi pietuvinātu sociālo pakalpojumu pieejamību bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vai ārpus ģimenes aprūpē esošiem bērniem, kā arī sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā personām ar garīga rakstura traucējumiem. Viena no pašvaldībām, kuras administratīvajā teritorijā īstenots projekts, ir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība.

Deinstitucionalizācija (DI) ir tāda sociālā politika un prakse, kas vērsta uz cilvēku ar garīga rakstura vai funkcionāliem traucējumiem iekļaušanu sabiedrībā. DI nolūks ir veicināt cilvēku pašnoteikšanos, personisku attīstību, sociālo integrāciju un dzīvi, kas cieši saistīta ar sabiedrību. DI tiecas mainīt modeli, kurā cilvēki ar īpašām vajadzībām vai citām sociālām problēmām tiek izolēti no sabiedrības un uzturēti institucionālā vidē, un piedāvāt alternatīvas, kas ļauj cilvēkiem dzīvot savās kopienās ar atbalstu un resursiem. Latvijā DI vēsture aizsākās pēc neatkarības atgūšanas 90to gadu beigās, un tas bija saistīts ar vēlmi pārveidot sociālo aprūpi un iestāžu sistēmu, kas bija izveidojusies padomju laikā. Sākotnēji fokuss bija vairāk uz bērnu aizsardzības sistēmas reformu, lai samazinātu to speciālajās institūcijās un veicinātu iespējas dzīvot ģimeniskā vai ģimenei pietuvinātā vidē. Tālākais DI attīstības virziens bija vērsts uz citām iedzīvotāju grupām, piemēram, cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem vai invaliditāti. Latvijā DI tiek īstenota caur sociālās politikas veidošanu, likumdošanas izmaiņām, resursu piešķiršanu pakalpojumiem, infrastruktūrai un sadarbību starp valsts iestādēm, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām.

DI projekts Rīgas Plānošanās reģionā (RPR) tiek īstenots no 2016. gada un šajā rudenī noslēgsies. Pateicoties Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumam reģiona pašvaldībās izdevies palielināt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību tuvāk dzīvesvietai personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. DI procesā kopumā ir trīs galvenie elementi: jaunu klientu neuzņemšana institūcijās, iemītnieku sagatavošana pārejai uz dzīvi sabiedrībā un atgriešana tajā; sabiedrībā balstītu pakalpojumu izveide, lai nodrošinātu klientu tiesību aizsardzību un atbalstu ikdienā. DI projektā RPR pašvaldības veica cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem  individuālo vajadzību izvērtēšanu, atbalsta plānu izstrādi un tālāk secīgi sabiedrībā balstītu pakalpojumu īstenošanu. Izstrādāts RPR DI plāns. Tāpat notikusi valsts sociālās aprūpes centru  personu ar garīga rakstura traucējumiem sagatavošana pārejai uz dzīvi sabiedrībā Rīgas reģionā. Līdztekus tam notikusi Rīgas reģiona speciālistu apmācības, informatīvi, izglītojoši pasākumi u.c. aktivitātes.

Arī Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība šī projekta laikā ievērojami paplašinājusi iespējas gan pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm saņemt tādus pakalpojumus, kas uzlabo šīs sabiedrības daļas dzīves kvalitāti un palīdz iekļauties sabiedrībā.

Pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem tika sniegts plašs pakalpojumu klāsts: kanisterapeita, mākslas terapeita un psihologa pakalpojumi, papildus dienas centra personām ar garīga rakstura traucējumiem sniegtajiem pakalpojumiem un grupu dzīvokļa pakalpojumiem. Arī turpmāk tiks sniegti  pakalpojumi:  paplašināsies grupu dzīvokļa pakalpojumu apjoms personām ar garīga rakstura traucējumiem, atelpas brīža pakalpojums, specializētās darbnīcas, kurā radītas iespējas nodarboties ar keramiku, un nodrošinātas iespējas saņemt dažādu speciālistu   (psihologu, mākslas terapeita , “sensorās istabas” u.c. ) sniegtos pakalpojumus.  

Dienas centrā pieaugušajiem ar funkcionāliem un garīgās attīstības traucējumiem vadītāja Ilona Ceicāne: “Īpaši novērtējam vietējās kopienas atbalstu un iesaisti DI procesos, kas ir ļoti svarīgi, lai centra iemītnieki justos pieņemtāki vietējā kopienā un iegūtu jaunus iespaidus un pieredzi, prasmes un zināšanas, izmēģinot arvien jaunas iespējas.”

Vadītāja izrāda vitrīnas, kurās pēc atjaunošanas tiks izvietoti centra iemītnieku specializētajās darbnīcās radītie darbi. Pēc remonta ēkas sienas rotās pārējie radošā procesā tapušie darbi. Turpat blakus telpā pie sienas izveidota jauna siena ar centra apmeklētāju vārdu kartēm.

“Tā būs palīdzoša ne tikai pašiem apmeklētājiem, bet arī personālam, jo dienas centrā bieži praksē ierodas topošie sociālā darba speciālisti,” stāsta I. Ceicāne.

Ikdienā centru apmeklē ne tikai turpat blakus korpusā mītošie grupu dzīvokļu iemītnieki, bet arī iedzīvotāji no citām Jūrmalas vietām. Viņiem tiek nodrošināts transports nokļūšanai uz un no savām mājām. Radošums un idejas ir šī dienas centra neatņemama sastāvdaļa.

“Arī pandēmijas laikā centra darbība nav apstājusies. Socializēšanās prasmes attīstītas tiešsaistē, iegūstot draugus līdzīgos dienas centros citviet Latvijā. Šovasar draudzības jau stiprinātas, tiekoties un ciemojoties vienam pie otra klātienē,” stāsta centra vadītāja.

Dienas centra apmeklējuma laikā tiekam iepazīstināti ar suņu meiteni, kura kopā ar savu saimnieci- kanisterapeiti, strādā ar centra klientu. Viens no pakalpojumiem, ko iespējams saņemt, ir kanisterapija, un to iecienījuši un novērtējuši teju katrs dienas centra apmeklētājs. Nodarbību laikā suns pacietīgi pēc noteiktām komandām darbojas kopā ar savu saimnieci un klientu, lai noslēgumā tiktu atalgots ar pastaigu, ko ļauts vadīt pieaugušajam ar garīgās attīstības traucējumiem.

Tāpat dienas centra apmeklētāji izmanto dabas tuvumu, lai dotos pastaigās un, piemēram, vāktu herbāriju, lai gada nogalē no tā taptu sveicieniem draugiem un atbalstītājiem.

DI projekts devis iespēju paplašināt atbalstu arī bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.  Pieprasītākie pakalpojumi šai mērķa grupai ir sociālās rehabilitācijas un aprūpes pakalpojums. Visbiežāk izmantotas fizioterapijas, ergoterapijas, montesori, smilšu terapijas, kanisterapijas, ABA terapijas, hidroterapijas, reiterapijas, mākslas terapijas un logopēda konsultācijas. Lielā mērā šo pakalpojumu pieejamību nodrošinājis salīdzinoši daudzveidīgās iespējas, ko piedāvā rehabilitācijas centrs “Vaivari”. Lielu skaitu pakalpojumu sniedza arī KRC ”Jaunķemeri”. Novērtēts ir  atelpas brīža pakalpojums, kas ļauj vecākiem un tuviniekiem atstāt savu bērnu uzticamu cilvēku aprūpē, lai varētu atvieglot ģimenes no emocionāli un fiziski smagās ikdienas kopšanas un audzināšanas pienākumu veikšanas.

Plaši izmantota un novērtēta bijusi iespēja vecākiem, kuru aprūpē ir mazulis ar  funkcionāliem traucējumiem, pašiem saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus – psihologa, rehabilitologa, fizioterapeita nodarbības, kā arī piedalīties izglītojošās atbalsta grupās.

Lielu atsaucību no bērnu vecākiem un nozīmīgu atbalstu sniedz DI projekta gaitā  nodrošinātais aprūpes pakalpojums bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas deva iespējas vecākiem pilnvērtīgāk iekļauties darba tirgū un atpūsties no ikdienas rūpēm, tādejādi mazinot izdegšanas risku.

Jūrmalā bērniem ar īpašām vajadzībām ir pieejams Dienas aprūpes centrs, kurās šo bērnu ģimenes var saņemt sociālo atbalstu, bērniem tiek nodrošināta pieskatīšana, viņi var saņemt audiologopēda, ergoterapijas un fizioterapijas nodarbības.

DI projekta ieguvums ir ne tikai plaši pieejamais pakalpojumu klāsts, kas bijis atbalsts gan ģimenēm, kurās aug mazuļi ar funkcionāliem traucējumiem, gan pieaugušajiem ar garīgās attīstības traucējumiem, bet arī saņemtais līdzcilvēku atbalsts. Jūrmalas pašvaldībā, ņemot vērā pozitīvās DI projekta iestrādnes, veiktas investīcijas infrastruktūrā, lai turpināt pilnveidot un uzlabot DI procesus, un tas nozīmē, ka jūrmalnieki, kuriem nepieciešams atbalsts, ik gadu izjutīs arvien labākas pārmaiņas.

Logo