Sabiedrība
Jūrmalniekus aicina uz Diabēta dienu

Trešdien, 20. novembrī, plkst. 12.00–18.00 rehabilitācijas centrā "Jaunķemeri" Kolkas ielā 20 norisināsies Diabēta diena.

Jūrmalas iedzīvotāji varēs uzzināt par cukura diabētu un veselīga dzīvesveida nozīmi tā profilaksei un riskiem, kas saistīti ar cukura diabētu un sirds asinsvadu slimībām, kā arī bez maksas veikt diabēta veselības risku pārbaudes.

No plkst. 12.00 līdz 18.00 jūrmalnieki varēs veikt analīzes cukura līmeņa pārbaudei asinīs, izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, kā arī saņemt speciālistu konsultācijas par pārbaužu rezultātiem. Lai cukura mērījumi būtu iespējami precīzāki, ieteicams divas, trīs stundas pirms tam neēst.

Plkst. 15.00 būs divas lekcijas: Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidenta, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardiologa prof. Kārļa Trušinska lekcija “Cukura diabēts un sirds veselība – kā izvairīties no katastrofas?”; biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa pastāstīs, kā atrast laiku un motivāciju fiziskām aktivitātēm un veselīgam uzturam.

Diabēta dienā būs pieejami arī informatīvi bezmaksas materiāli par cukura diabēta profilaksi un veselīgu dzīvesveidu.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pēdējo desmit gadu laikā cukura diabēta pacientu skaits Latvijā pieaudzis divas reizes un saskaņā ar speciālistu prognozēm tuvākajos gados 100 000 cilvēkiem Latvijā varētu būt cukura diabēts.

Diabēta diena tiek rīkota Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes Eiropas Sociālā fonda projektā ”Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Jūrmalā”, identifikācijas Nr.9.2.4.2/16/I/008 ar ID Nr. – LP2018/39RIK. Tās mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību cukura diabēta riska faktoriem un slimības profilaksei, izglītot iedzīvotājus par izplatītākajiem riskiem, to novēršanu un mazināšanu.