Pašvaldība
Jūrmalas pilsētas dome apstiprina 2021. gada budžetu

Otrdien, 2. decembrī, Jūrmalas pilsētas dome apstiprināja konsolidēto budžetu 2021. gadam. Plānots, ka nākamā gada budžeta ieņēmumi salīdzinājumā ar 2020. gada ieņēmumu prognozējamo izpildi pieaugs par 4,2% un sasniegs 93,65 miljonus eiro.

Jūrmalas 2021. gada darbu centrā būs izglītības nozares attīstība, Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu īstenošana, ceļu un iekšpagalmu remonti un pilsētvides kvalitātes uzlabošana.

Veidojot 2021. gada budžetu, kā viens no prioritāriem uzdevumiem bija atlīdzības palielinājums izglītības iestādēs un sociālajā sfērā strādājošajiem: pirmsskolas pedagogiem, sociālajiem pedagogiem un izglītības metodiķiem amatalgas likmes palielinātas par 110 eiro; medicīnas māsām, aprūpētājiem, sociālajiem aprūpētājiem, sociālajiem rehabilitētājiem sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem sociālās aprūpes iestādēs – par 90 līdz 160 eiro.

Pašvaldība ir saglabājusi iepriekš noteiktos atvieglojumus, sociālās garantijas un pabalstus Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem, kā arī plānoti jauni atbalsta veidi. No 2021. gada ieviests pabalsts redzes invalīdiem – 1 500 eiro vienai personai, palielināts vienreizējā pabalsta apmērs cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem 2864  uz 4000 eiro.

Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks saglabāts atvieglojums nekustamā īpašuma nodoklim par zemi 90% apmērā. Tāpat kā iepriekš, arī 2021. gadā Jūrmalas pašvaldības skolās un bērnudārzos tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana, kam budžetā paredzēti 1,89 miljoni eiro. Visiem jūrmalniekiem ar “Jūrmalas iedzīvotāja karti” būs pieejams bezmaksas pilsētas sabiedriskais transports. Tāpat jūrmalnieku ģimenes varēs saņemt pašvaldības pabalstu 500 eiro jaundzimušā aprūpei, pensijas vecuma iedzīvotāji – 100 eiro pabalstu zāļu iegādei un ārstniecības pakalpojumu saņemšanai.

Izglītības jomas attīstībā pašvaldība nākamgad ieguldīs par 2,91 miljonu eiro vairāk līdzekļu, kopumā paredzot 39,30 miljonus eiro. Izglītības iestāžu atjaunošanā un sakārtošanā plānots ieguldīt 15,2 miljonus eiro. Nākamā gada sākumā Jūrmalā sāks vērienīgu Lielupes pamatskolas ēkas pārbūvi un jaunas sporta zāles būvniecību, divu gadu laikā izveidojot modernu un konkurētspējīgu izglītības iestādi. 2021. gadā skolas un sporta zāles būvniecībai paredzēts 6,81 miljons eiro, 2022. gadā – vēl 2,27 miljoni eiro. Ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu jau šogad sākta Jūrmalas Valsts ģimnāzijas ēkas pārbūve un modernizācija, kur 2021. gadā ieguldīs 2,50 miljonus eiro un 2022. gadā vēl 3,28 miljonus. Nākamgad sāks bērnudārza “Bitīte” pilnīgu pārbūvi, ieguldot 3,11 miljonus eiro. Tāpat plānoti līdzekļi citu skolu remontiem un pirmsskolas izglītības iestāžu uzlabošanai 1,16 miljonu eiro apjomā.

Ceļu infrastruktūras un daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu atjaunošanā nākamgad paredzēts ieguldīt 6,96 miljonus eiro – gandrīz divas reizes vairāk. 2021. gadā plānots sākt Dzintaru dzelzceļa pārvada pārbūvi, tās finansēšanā paredzot ieguldījumus 1,3 miljonu eiro apmērā, darbi tiks turpināti arī 2022. gadā. Nākamā gada aprīlī plānots uzsākt Dubultu satiksmes mezgla rekonstrukciju. Paredzēta kompleksa ielu pārbūve  pie Lielupes pamatskolas – Aizputes ielā posmā no Rēzeknes pulka ielas līdz Brīvības prospektam un Brīvības prospektā. Tāpat tiks veikti remontdarbi, kā arī paplašinātas autonovietnes pilsētas iekškvartālos, izbūvētas autostāvvietas pie Mellužu estrādes. Veloceliņu tīkla attīstībā plānoti ieguldījumi 0,77 miljonu eiro apjomā.

Nākamajā gadā Jūrmalā kopumā tiks īstenoti 43 projekti ar Eiropas Savienības struktūrfondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības instrumentu līdzfinansējumu, to īstenošanai paredzot ieguldījumus 22,76 miljonu eiro apmērā. Gada otrajā ceturksnī iecerēts uzsākt pilsētas atpūtas parka un jauniešu mājas būvniecību Kauguros, kam nākamajā gadā plānoti 3,75 miljoni eiro. Tāpat tiks turpināti iesāktie darbi Ķemeru atjaunošanā: pabeigta Ķemeru parka pārbūve un atjaunošana, sākta daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra būvniecība Ķemeros un mežaparka labiekārtojuma izveide.

Budžeta ieņēmumu daļa 2021. gadā pret  šā gada budžeta ieņēmumu daļas gaidāmo izpildi pieaugs par 4,2% un sasniegs 93,65 miljonus eiro. Kārtējā gada izdevumu daļa 2021. gadā būs 124,74 miljoni eiro – par 14,2% vairāk nekā pērn. Starpību starp izdevumiem un ieņēmumiem sedz prognozētais 2020. gada budžeta atlikums 15,72 miljonu eiro apmērā un plānotie aizņēmumi.

Jūrmalas iemaksas Pašvaldību izlīdzināšanas fondā 2021. gadā būs 11,0 miljoni eiro.