Pašvaldība
Jūrmalas pašvaldības policija atzīmē 30.gadadienu

Marta beigās Jūrmalas pašvaldības policija atzīmē trīsdesmito gadadienu. Jūrmalas pašvaldības policija kā Jūrmalas municipālā policija dibināta 1990.gada 29.martā, un tā ir senākā pilsētas policija Latvijā. Izaugusi no septiņiem kārtības sargiem toreiz līdz vairāk nekā 100 darbiniekiem šodien, tās sastāvā ir arī Glābšanas dienests.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā lielajās Latvijas pilsētās – Jūrmalā, Rīgā, Liepājā, Jelgavā – veidojās municipālās policijas, kas, sekojot Eiropas pieredzei, bija lojāls atbalsts un kārtības sardze atjaunotajai Latvijas valstij.

Jūrmalas vietējās policijas struktūrvienība trīsdesmit gadu laikā augusi skaitliski, profesionāli un arī tehniskā nodrošinājuma ziņā, bet pašvaldības policijas galvenais uzdevums paliek nemainīgs – darbs sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā pilsētas un iedzīvotāju labā. Sākot ar 2004.gadu pašvaldības policija nodrošina diennakts dežūrdaļas darbu, veic patrulēšanu pilsētā, no 2008.gada sāka darboties ūdens patruļas dienests, kas rūpējās par sabiedrisko kārtību sporta un izklaides pasākumos uz ūdens Lielupē, nodrošinot kontroli pār atpūtas kuģu satiksmi iekšējos ūdeņos. 2012.gadā pašvaldības policijai tika pievienots Glābšanas dienests, kas uzrauga atpūtnieku drošību Jūrmalas oficiālajās peldvietās un daļēji pārņēmis arī ūdens patruļas dienesta uzdevumus.

Šobrīd Jūrmalas pašvaldības policijā strādā 115 darbinieki, tostarp policijas darbinieki dežūrdienestā, inspektori astoņos policijas iecirkņos pilsētā un nepilngadīgo lietu inspektori, kā arī 36 inspektori-glābēji, kas vasaras sezonā nodrošina Glābšanas dienesta darbību septiņās glābšanas stacijās pilsētas peldvietās. Pašvaldības policijas ikdiena ir kopīgs darbs ar Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām valsts un pašvaldības policijas iestādēm un organizācijām, kā arī sadarbība ar pilsētas iedzīvotājiem.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Uldis Bēniņš norāda: “Mēs esam senākā pašvaldības policija Latvijā un ciešā sadarbībā  ar Valsts policiju strādājam vienotam mērķim –rūpējamies par sabiedrisko kārtību un drošību Jūrmalas pilsētā. Pašvaldības policija ir viena  no redzamākajām, atpazīstamākajām pašvaldības iestādēm, un mūsu darbs veido priekšstatu par drošību Jūrmalā un Latviju kopumā gan pilsētas viesiem, gan vietējiem iedzīvotājiem.”

Šobrīd, valstī izsludinātās ārkārtas situācijas laikā, Jūrmalas pašvaldības policija strādā ciešā sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi, Valsts policijas Jūrmalas iecirkni un citām atbildīgajām institūcijām. Pastiprināta uzmanība tiek pievērsta izvirzīto nosacījumu kontrolei un uzraudzībai, kas saistīti ar pulcēšanās ierobežojumiem, pašvaldības policijas redzeslokā ir arī piesardzības pasākumu ievērošana bērnu rotaļu laukumos un pludmalē, kas tiek pastiprināti monitorēti.

Pašvaldības policija aicina iedzīvotājus respektēt un stingri ievērot speciālistu ieteikumus par sociālo distancēšanos un piesardzības pasākumu ievērošanu un atgādina iedzīvotājiem būt atbildīgiem, rūpēties par savu un apkārtējo veselību un drošību!