Pašvaldība

Jūrmalas pilsētas domes sēdē 19.martā tika apstiprināti izsoles rezultāti un pieņemts lēmums pārdot īpašumu izsoles uzvarētājam. Astoņi deputāti lēmumu atbalstīja, seši balsoja pret, viens deputāts sēdē nepiedalījās.

Septiņu dienu laikā pēc domes lēmuma pieņemšanas izsoles uzvarētājs tiks uzaicināts slēgt objekta pirkuma līgumu, un uzvarētājam līgums būs jāparaksta trīsdesmit dienu laikā.

Vērtējot izsoles rezultātus, pašvaldība ir gandarīta, ka arī sabiedrībai, ne tikai publiskajam sektoram, ir interese par kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un atjaunošanu. Viens lielisks piemērs, ar kuru Jūrmalas pilsēta lepojas, ir Valda Gavara ģimenes privāti atjaunotā Raiņa māja Jaundubultos. Arī Salacas ielas namiņa jaunais īpašnieks dos iespēju īpašumam atdzimt. Pašvaldībai ir zināms, ka pircējs īpašumu iegādājies, iedvesmojoties no Valda Gavara ģimenes piemēra ar mērķi dot savu ieguldījumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, un uzsāks rūpīgu vēsturisko izpēti, lai ļautu namiņam atdzimt pēc iespējas augstākā kvalitātē. Par to sīkāk īpašnieks informēs atsevišķi pēc līguma noslēgšanas un darba plāna sagatavošanas. Īpašums Salacas ielā 4 k-1 pārdots izsolē par 49 839 eiro. Izsolē bija pieteikušies divi pretendenti. Objekta sākumcena bija 38 935 eiro.

Namiņš kalpo kā kultūrvēsturiska liecība iedzīvotājiem, pilsētas viesiem, un tas ir jāsaglabā vēsturiskajā veidolā. Pašvaldība gan domes lēmumā, gan izsoles noteikumos jau pirms Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) lēmuma par kultūras pieminekļa statusa piešķiršanas bija noteikusi, ka namiņu aizliegts nojaukt un jaunajam īpašniekam objekts jāsaglabā un jāatjauno. Šādus noteikumus pašvaldība noteikusi ar domes lēmumu vēl pirms NKMP lēmuma par kultūras pieminekļa statusa piešķiršanu ēkai. Iepriekš, 2014.gadā, NKMP (tajā laikā – Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija) valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ēku neiekļāva, taču pašvaldība, lai aizsargātu ēku, tai piešķīra kultūrvēsturiski vērtīgas būves statusu. Šogad Nacionālās kultūras mantojumu pārvalde kultūras pieminekļa statusa piešķiršanu vērtēja atkārtoti.

Jūrmalā šobrīd ir trīs nozīmīgas, nesen atjaunotas un pienācīgi uzturētas Raiņa un Aspazijas kultūrvietas – ēkas: pašvaldības īpašumā esošā Aspazijas māja, kas pilnībā atjaunota 2015.gadā par pašvaldības līdzekļiem, ieguldot 1,28 miljonu eiro, valsts īpašumā esošais muzejs - Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, kas atjaunots 2016.gadā, un Valda Gavara atjaunotā Raiņa māja Poruka prospektā, kuras restaurācija pabeigta 2019.gadā. Kāpu zonā Pumpuros, Amatas ielas galā, kur atrodas pēdējā no trim leģendārajām Raiņa priedēm, apskatāms tēlnieka Kristapa Gulbja veidotais skulpturālais objekts "Raiņa priedes". Šobrīd Jūrmalā arī top tēlnieces Olgas Šilovas veidota Aspazijas skulptūra, ko plānots uzstādīt kāpās Aspazijas ielas galā šā gada rudenī.