Pašvaldība Sabiedrība
Jūrmala pasniedz pilsētas augstākos apbalvojumus

Piektdien, 16. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadskārtai veltītā svinīgā sarīkojumā Dzintaru koncertzālē tika pasniegti Jūrmalas pilsētas augstākie apbalvojumi par ieguldījumu pilsētas tēla popularizēšanā un pilsētas attīstībā.

Pilsētas augstākais apbalvojums ir Goda zīme un tituls „Goda jūrmalnieks”, ko kopā ar 5000 eiro naudas balvu piešķir par īpašiem nopelniem pilsētas attīstībā.

Jūrmalas pilsētas Goda zīmi un titulu „Goda jūrmalnieks” šogad saņēma pasaulslavenais operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pašvaldības SIA „Kauguru veselības centrs” vadītājs Gundars Prolis; balva par mūža ieguldījumu piešķirta četrkārtējai Eiropas čempionei akadēmiskajā airēšanā, ķīmijas zinātņu doktorei un sabiedriskai darbiniecei Dainai Šveicai.

Aleksandrs Antoņenko ir viens no šobrīd pasaulē augstu novērtētiem tenoriem, starptautiski zināmākais dramatiskais tenors no Latvijas, pieprasīts pasaules prestižākajos opernamos un koncertzālēs. Dzirdēt mākslinieka uzstāšanos Latvijā ir notikums. Kopš 2015. gada Aleksandrs Antoņenko ir Jūrmalā notiekošā Belvederes vokālistu konkursa žūrijas Goda priekšsēdētājs un SIA “Dzintaru koncertzāle” organizētā Jūrmalas festivāla goda mākslinieks, sniedzot ļoti nozīmīgu ieguldījumu Latvijas, Jūrmalas un Dzintaru koncertzāles vārda un tās atpazīstamības veicināšanā ārpus Latvijas.

Gundars Prolis ir absolvējis Rīgas Medicīnas institūtu, pabeidzis mācības internatūrā. Gundars Prolis ir sertificēts veselības aprūpes ārsts. No 2012.gada – pašvaldības SIA „Kauguru veselības centrs” valdes priekšsēdētājs. Ārsts un saimnieks ar vīziju – celt un pilnveidot veselības iestādi un rūpēties par cilvēku. Viņa vadībā veselības centrs pastāvīgi attīstās, piedāvājot arvien plašāku medicīnisko pakalpojumu klāstu. Kauguru veselības centrā īsā laikā veikta pilna iestādes renovācija, iegādāta mūsdienīga medicīnas diagnosticēšanas aparatūra un izveidota lieliska ārstu komanda. Veselības centra apmeklējumu skaits gadā pārsniedz 100 tūkstošus.

Daina Šveica, dzimusi Mellenberga, ir jūrmalniece vairākās paaudzēs, sportiste, ķīmijas zinātņu doktore. Četras reizes kļuvusi par Eiropas čempioni akadēmiskajā airēšanā pāru divniekos pārī ar Maiju Kaufmani (1963., 1964., 1965.) un Tatjanu Gomulko (1967.). Aktīvi strādājusi, lai atjaunotu Latvijas Olimpisko komiteju (LOK), ievēlēta par LOK viceprezidenti (1988.–1992.). Iniciatore Latvijas Olimpiskās akadēmijas (LOA) dibināšanai (1989), ievēlēta par LOA prezidenti. Vadījusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Starptautisko daļu. Darbojusies Latvijas Tautas frontē Jūrmalā. Ievēlēta par deputāti Jūrmalas Tautas deputātu padomē. Vadījusi valsts sporta nozari. Veikusi nozīmīgu darbu Latvijas sporta sistēmas sakārtošanā un nozares normatīvo aktu izstrādē,

Svinīgajā sarīkojumā astoņiem laureātiem tika pasniegti Jūrmalas pilsētas Goda raksti. Jūrmalas pilsētas Goda raksts piešķirts tekstilmāksliniekam Egilam Rozenbergam par ilggadēju un radošu darbu tekstilmākslas attīstībā Latvijā un pasaulē. Par radošu un kvalitatīvu ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves bagātināšanā Goda raksts piešķirts Jūrmalas Kultūras centra direktoram Agnim Kristvaldam. Par nozīmīgu ieguldījumu izglītības nozares attīstībā Jūrmalā Goda raksts piešķirts sākumskolas “Taurenītis” direktorei Sarmītei Limbai.

Par nozīmīgu ieguldījumu mākslas izglītības attīstībā Jūrmalā Goda raksts piešķirts Jūrmalas Mākslas skolas direktora vietniekam Antonam Vaivodam. Par aktīvu sabiedrisko darbību un garīgu atbalstu Jūrmalas iedzīvotājiem Jūrmalas pilsētas Goda raksts piešķirts Jūrmalas Svēto apustuļu Pētera un Pāvila pareizticīgo baznīcas priesterim Pāvelam Anaņjevam.

Par aktīvu dalību Jūrmalas sabiedriskajā un sporta dzīvē Jūrmalas pilsētas domes Goda raksts piešķirts AS “Fēnikss” valdes priekšsēdētājam Jānim Drullem. Jūrmalas pilsētas Goda raksts par ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu kurortoloģijas attīstībā Jūrmalā un aktīvu sabiedrisko darbību piešķirts Lilijai Frīdenbergai. Jūrmalas pilsētas Goda raksts par kvalitatīvu ieguldījumu Jūrmalas pilsētvides attīstībā piešķirts Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītājai Vitai Zvejniecei.

Jūrmalas pilsētas domes apbalvojumu nolikums paredz, ka pilsētas augstāko apbalvojumu var saņemt vienu reizi mūžā, viena gada laikā apbalvojumu var piešķirt ne vairāk kā diviem cilvēkiem. Par īpašiem nopelniem un sasniegumiem var piešķirt arī citus Jūrmalas pilsētas pašvaldības apbalvojumus – Goda rakstu, Atzinības rakstu un Pateicības rakstu.

Apbalvojumus piešķir Jūrmalas pašvaldība, vērtējot pretendentu pilsonisko un sabiedrisko aktivitāti, profesionālos sasniegumus un ieguldījumu gan noteiktā nozarē, gan Jūrmalas pilsētas attīstībā kopumā un citus kritērijus.

Jūrmalas pilsēta augstāko apbalvojumu – Goda zīmi un titulu “Goda jūrmalnieks” – dibinājusi 2015. gadā. To saņēmis izcilākais latviešu populārās mūzikas autors, komponists un pianists Maestro Raimonds Pauls, skatuves dīva Laima Vaikule, SIA “Jūrmalas slimnīca” valdes priekšsēdētājs, Ķirurģijas nodaļas vadītājs Egons Liepiņš, uzņēmējs Lauris Aleksejevs un pludmales volejbola treneris Genādijs Samoilovs.