Sabiedrība
Jūrmalas Glābšanas dienests atgādina par piesardzību pludmalē

Tuvojoties saulainām brīvdienām, Jūrmalas pašvaldības policijas Glābšanas dienests aicina ievērot svarīgākās drošības prasības, lai atpūta pie jūras vai citām ūdenstilpēm neradītu nepatīkamus starpgadījumus.

Ūdens temperatūra jūrā Jūrmalas pilsētas jūras piekrastē šajās dienās ir 11–13 grādi. Tā kā nedēļas nogalē tiek prognozēts stiprs vējš, kā arī ir zema ūdens temperatūra, peldvietās plīvo sarkanais karogs, kas norāda, ka peldēties ir aizliegts. Pludmales apmeklētāji aicināti pievērst uzmanību signālkarogiem, kas izvietoti jūras krasta oficiālajās peldvietās. Ja pludmalē plīvo sarkanais karogs, peldēties ir aizliegts; savukārt sarkans karogs ar dzeltenu, zem kura ir dzeltens karogs, nozīmē, ka peldēšanās ir bīstama. Tikai tad, ja plīvo viens karogs, kas ir sarkans ar dzeltenu, peldēties ir atļauts.

Atpūtnieku drošību Jūrmalas pludmalē uzrauga profesionāli glābēji piecās glābšanas stacijās un divos glābšanas posteņos oficiālajās peldvietās: Bulduros, Dzintaros, Majoros, Dubultos, Mellužos, Kauguros un Jaunķemeros. Glābšanas dienests aicina ievērot sabiedriskās kārtības noteikumus un atcerēties, ka droša atpūta galvenokārt atkarīga no paša atpūtnieka.

Glābšanas dienesta norādījumi atpūtai pludmalē:

  • Atpūšoties pie ūdens kopā ar ģimeni, paturiet redzeslokā bērnus! Situācijā, kad bērns pludmalē ir pazudis, glābēji aicina nekavēties – jo ātrāk tiks uzsākta meklēšana, jo mazāk satraukuma vecākiem un pašam bērnam.
  • Pievērsiet uzmanību signālkarogiem! Ja pludmalē plīvo sarkanais karogs, peldēties ir aizliegts; savukārt sarkans karogs ar dzeltenu, zem kura ir dzeltens karogs, nozīmē, ka peldēšanās ir bīstama. Tikai viens karogs, kas ir sarkans ar dzeltenu, norāda, ka peldēties atļauts.
  • Lai saulē neapdegtu, neiegūtu saules dūrienu un sliktu pašsajūtu, lietojiet saules aizsargkrēmu un noteikti – galvassegu. Intensīvā ultravioletā starojuma dēļ saulē nav ieteicams uzturēties laikā no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00. Sauļojoties nepieciešams dzert daudz šķidruma.
  • Saulē sakarsušam nav ieteicams strauji doties ūdenī, jo, sakarsušam ķermenim saskaroties ar zemāku ūdens temperatūru, var sākties muskuļu krampji vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumi.
  • Ja esat klāt negadījumā vietā, kur profesionālu glābēju nav, pirms doties palīgā kādam, kurš nonācis nelaimē, ir jāizvērtē notiekošais un savi spēki, vai spēsiet izglābt līdzcilvēku. Slīkstoša cilvēka glābšana var apdraudēt pašu glābēju. Sniedzot palīdzību slīkstošam cilvēkam, drošāk izmantot priekšmetus, ko var pasviest slīkstošajam, un par notikušo nekavējoties informēt glābējus – Jūrmalā, zvanot pa tālruni 29444810, citur Latvijā, ziņojot glābšanas dienestam pa tālruni 112.