Vide
Kāpēc pludmalē reizēm jūtama nepatīkama smaka?

Vairāki jūrmalnieki norāda: pastaigājoties pludmalē, reizēm ir jūtama nepatīkama smaka, ūdens krastā izskatās netīrs. Skaidrojumu sniedz pašvaldības Vides nodaļas vadītājs Jānis Artemjevs.

Ar jūras izmešu (aļģu) izskalošanu pludmalē saskaras visas piekrastes pašvaldības un ne tikai Latvijā. Dabisku apstākļu, pārsvarā vētru (atkarībā no vēja virziena), ietekmē aļģes tiek izskalotas piekrastes reģionos, var sākties aļģu pūšanas process, attiecīgi izdalot nepatīkamo smaku; mainoties laikapstākļiem, aļģes var tikt ieskalotas atpakaļ jūrā vai uz šīm aļģu sanesumu joslām sāk attīstīties dabisks biotops.

Rīgas jūras līča piekrastē pārsvarā tiek izskalotas zaļaļģes un brūnaļģes, tās nav bīstamas cilvēka veselībai, šo aļģu saturā ir liels daudzums slāpekļa, tādēļ piemērotas dārza augsnes bagātināšanai. Tāpat vēršam uzmanību, ka atkarībā no laikapstākļiem (augstas gaisa temperatūras, vēja virziena) pastāv iespēja, ka piekrastē sāk ziedēt zilaļģes, tādā gadījumā peldēties nav ieteicams un par zilaļģu konstatēšanu jāziņo Veselības inspekcijai. Šobrīd nevienā no ūdenstilpēm Jūrmalas pilsētā nav konstatētas zilaļģes.

Jūrmalas pašvaldība ik gadu paredz līdzekļus piekrastes apsaimniekošanai, tiek organizēta arī jūras izmešu (aļģu) izgrābšana no seklūdens daļas, atbilstoši izvērtējot katru konkrēto situāciju. Pludmales apsaimniekošana notiek, ievērojot spēkā esošos normatīvos aktus, tai skaitā Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošos noteikumus Nr. 3 “Par Jūrmalas pilsētas pludmales un peldvietu izmantošanu” un tajos noteikto pludmales zonējumu.