Sabiedrība Būvdarbi
Izmantojiet finansiālo atbalstu daudzdzīvokļu māju siltināšanai!

Attēlā: Māja Jasmīnu ielā renovēta pirms septiņiem gadiem. Nama iedzīvotāji ar savu toreizējo lēmumu ir ļoti apmierināti un atzīst, ka dzīvot atjaunotā mājā ir daudz patīkamāk.

Jūrmalnieki sākuši aktīvāk darboties, lai piesaistītu valsts atbalsta programmā pieejamo finansējumu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai jeb siltināšanai.

Jūrmalas pilsētas dome ir atbalstījusi pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu biedrībai “Pliekšāna-96”, ar kuru ir noslēgts līgums un kurai jau izmaksāts līdzfinansējums 1000 eiro apmērā tehniskās apsekošanas veikšanai ēkā Jāņa Pliekšāna ielā 96. Jūrmalas pilsētas pašvaldība tāpat piešķīrusi līdzfinansējumu 1000 eiro apmērā “Dzīvokļu īpašnieku biedrībai Ormaņu 6”, ar kuru ir noslēgts līgums par energoaudita un tehniskās apsekošanas veikšanu. Komisija 6. martā pieņēma lēmumu piešķirt līdzfinansējumu 988,51 eiro apmērā biedrībai “Slokas 29, Dubulti” energoaudita un tehniskās apsekošanas veikšanai ēkā Slokas ielā 29.

Arī Kauguros vairāku māju iedzīvotāji interesējas par māju atjaunošanu – Tallinas ielas 13 un Nometņu ielas 10 iedzīvotāji ir pieņēmuši lēmumu uzsākt ēkas atjaunošanas procesu. Citu ēku atjaunošanas uzsākšanu kavē Jūrmalas lielākā namu apsaimniekotāja nogaidošā attieksme.

Infografika (PDF): Siltināšana

Pašvaldība atbalsta finansiāli

Valsts atbalsta programmā ir pieejams finanšu institūcijas “Altum” grants jeb dāvinājums 50% apmērā no kopējām attiecināmajām izmaksām daudzdzīvokļu namu atjaunošanai un siltināšanai, Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums līdz 1000 eiro energoaudita un ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšanai, kā arī pašvaldības līdzfinansējums 5000 vai 10 000 eiro būvprojekta izstrādei. Lielāks finansējums būvprojekta izstrādei ir paredzēts ēkām, kuras atjaunošanas procesā izmantos energoservisa kompānijas pakalpojumus, noslēdzot energoefektivitātes pakalpojuma līgumu.

Ar lēmuma pieņemšanu par mājas siltināšanu dzīvokļu īpašniekiem nevajadzētu kavēties, jo pašlaik arvien aktuālāks kļūst jautājums par “Altum” finansējumu – cik ilgi tas vēl būs pieejams. Latvijas iedzīvotājiem energoefektivitātes programmā mājokļu atjaunošanai līdz 2022. gada beigām ir pieejams Eiropas Savienības atbalsts kopumā 156 miljonu eiro apmērā, un “Altum” aplēses liecina, ka līdz 2022. gadam līdzekļu pietiks vēl aptuveni 230 daudzdzīvokļu namu siltināšanas un atjaunošanas projektiem Latvijā.

“Altum” sedz pusi no izmaksām

Daudzi projekti ir iesniegti, bet vēl nav apstiprināti, tāpat ir sagatavoti, bet vēl nav iesniegti pieteikumi “Altum” finansējuma saņemšanai. “Altum” sola, ka visi iesniegtie projekti tiks finansēti – pēc projekta iesniegšanas tam tiek rezervēti līdzekļi. Papildus tam tiek meklēti finanšu līdzekļi, kuri ļaus turpināt uzsākto programmu, tiek skatīta citu finanšu programmu izpilde ar mērķi mainīt finansējuma izlietojumu citām programmām ar lielāku atbalstu.

Pēc “Altum” aprēķiniem, viens renovēšanas projekts 45 dzīvokļu ēkai Latvijā izmaksā vidēji 400–500 tūkstošus eiro, tātad dāvinājums veido vairākus simtus tūkstošu eiro, kas nav jāatmaksā. Finanšu institūcija “Altum” nodrošina atbalstu vairākos virzienos – iedzīvotājiem ir iespēja saņemt dāvinājumu jeb grantu apmērā līdz 50% no projekta attiecināmajām izmaksām no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, pieteikties “Altum” garantijai līdz 80% no aizdevuma bankas aizdevuma nodrošināšanai vai saņemt aizdevumu banku atteikuma gadījumā.

Atjaunota māja, mazāki rēķini

Projekta realizācija prasa pacietību – vidēji tie ir 1,5 gadi, sākot no konsultācijām līdz būvniecības pabeigšanai, bet rezultāts ir tā vērts. Viens no galvenajiem dzīvokļu īpašnieku ieguvumiem ir ne tikai atjaunota un vizuāli skaista ēka, bet siltumenerģijas patēriņa ietaupījums – vidējais siltumenerģijas samazinājums ir par 45–65 procentiem. Dzīvokļu īpašniekiem tas ir reāls siltumenerģijas rēķinu samazinājums katru mēnesi.