Sabiedrība Vide

Dabas aizsardzības pārvalde pēdējo dienu laikā saņem arvien vairāk aculiecinieku zvanu par piejūrā cilvēku nepieskatītiem suņiem, kas mēģina kaitēt roņu mazuļiem – tos biedējot ar riešanu vai pat ievainojot. Atgādinām, ka Jūrmalas pilsētas pludmalēs un peldvietās ir aizliegts ievest suņus vai atrasties ar suņiem vai citiem mājdzīvniekiem.

Visā valstī oficiālās peldvietās nav ļauts ievest vai peldināt dzīvniekus, to nosaka Ministru kabineta noteikumi. Jūrmalas pilsētas teritorijā visas jūras krastā esošās pludmales ir oficiālas peldvietas. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pantu par šiem pārkāpumiem policija var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu fiziskām personām no septiņiem līdz 350 eiro. Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti naudas sods var tikt dubultots. Pamanot noteikumu pārkāpumus, aicinām ziņot Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas dežūrdaļai pa tālruni 67740448, 29444810.

Nedrīkst aizmirst, ka nav vēlams tuvoties roņu mazuļiem un tos bakstīt vai kaitināt. Kategoriski aizliegts tos dzīt atpakaļ jūrā. Visticamāk, tie no ūdens izlīduši, lai sasildītos un uzkrātu spēkus, un paši izvērtēs, kad nepieciešams atgriezties ūdenī. Ja ronēni ir apaļīgi un veselīgi, tie jāatstāj mierā un jāturas no tiem pa gabalu.  Tiem tuvoties pieļaujams tikai gadījumos, kad ronēni izskatās novārguši, nevis vienkārši aizmiguši, vai pat ievainoti. Tad jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590.

Līdz šim brīdim Rīgas Zoodārzā nogādāti jau pieci novārguši un/vai ievainoti ronēni. Viens pogainais ronēns atceļojis no Igaunijas, savukārt četrus pelēko roņu mazuļus Zoodārzā nogādājuši Pārvaldes speciālisti no Latvijas piekrastes pludmalēm. Divi novārguši ronēni atvesti no Vidzemes puses – Saulkrastiem un Laučiem, viens – ar suņa koduma pazīmēm – no Jūrmalas, Kauguriem, savukārt pēdējais ronēns šajā ceturtdienā, novārdzis un ievainots, Zoodārzā nogādāts no Vakarbuļļiem. Suņa kodumu dēļ aprāvusies arī viena Rīgas Zoodārzā nogādātā ronēna dzīvība. 

Ronēni Rīgas jūras līča piekrastē lielākoties nokļūst no Igaunijas. Februārī un martā pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem kā tas, piemēram, notika pirms gada Ventspils pusē. Roņu mazuļiem, kas pāragri atdalījušies no mātes un kuriem pašiem jāspēj sameklēt barību, iespējas izdzīvot ir nelielas. Viņi nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukaudu slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot.

Ik gadu Pārvalde, saņemot iedzīvotāju zvanus un izvērtējot katru konkrēto gadījumu, Rīgas Zoodārzā nogādā līdz desmit novārgušiem, ievainotiem ronēniem. Lielu daļu no tiem Zoodārza speciālistiem izdodas glābt un tie, veselīgi un dzīvotspējīgi, nonāk citos zoodārzos.

Video pamācība, kā rīkoties sastopot roņu mazuli: https://youtu.be/BpqN-gjrPpM