Vide
Kauguru pludmalē sāk krasta kāpu stiprināšanu

Jūrmalas pilsētas pašvaldība šogad turpina veikt vides aizsardzības pasākumus kāpu zonas stiprināšanai. Darbi tiek veikti kopš 2015.gada, lai mazinātu krasta eroziju un veicinātu pludmales zonas saglabāšanu.

Jūrmala ir pirmā piekrastes pašvaldība, kas pēc savas iniciatīvas sāka pludmales krasta kāpu aizsardzības un stabilizēšanas pasākumus.

Kauguru pludmalē smilšu piebēršana šajā pavasarī plānota no Vēžu ielas Prīmulu ielas virzienā, pieberot un izlīdzinot kopumā gandrīz 3000 kubikmetrus smilšu. Labvēlīgos laika apstākļos darbus plānots pabeigt provizoriski līdz 3.aprīlim.

Kāpu stabilizācijas pasākumi erozijas mazināšanai tiek veikti saskaņā ar vides eksperta, ģeoloģijas zinātņu doktora Jāņa Lapinska veiktajiem krasta kāpu līnijas matemātiskās modelēšanas rezultātiem un izstrādāto metodiku. Stabilizācijas pasākumi tiek veikti atbilstoši vides eksperta rekomendācijām, nebojājot dabīgo vidi, kārklus un biotopus un ievērojot vides aizsardzības normatīvos aktus. Dr. geol. J. Lapinskis skaidro, ka smilšu piebēršana ir viens no efektīvākajiem veidiem, un šādu metodi izmanto arī citas Eiropas valstis. Kā priekšrocību zinātnieks min arī to, ka piebērtās smiltis organiski iekļaujas ainavā, līdz ar to uzlabojas teritorijas rekreācijas kvalitāte. Smiltis, kuras tiek piebērtas Kauguru pludmalē, iegūtas Jūrmalā, tīrot Lielupes grīvu Jūrmalas ostas teritorijā.