Asins donoru diena Jūrmalā
Publicēts: otrdiena, 24.oktobris, 2017
Kategorija: Sabiedrība

Aicinām piedalīties asins donoru dienā Jūrmalā 23. novembrī, kas norisināsies Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35 no plkst.10.00 līdz 14.00.

image

 Asins donoru atsaucība un palīdzība ir ļoti nozīmīga, lai uzturētu stabilu asins krājumu un ar nepieciešamajiem asins komponentiem apgādātu pacientus ārstniecības iestādēs. Veidot asins uzkrājumus ilgstošam laikam diemžēl nav iespējams, jo asins komponentiem ir ierobežots derīguma termiņš: eritrocītiem tas ir 35 dienas, bet trombocītiem tikai 7 dienas.

 

Par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003 un mājas lapā www.donors.lv

 

VADC lūdz arī donoriem pirms asins ziedošanas pievērst uzmanību saviem ēšanas paradumiem, kas ir ļoti svarīgi, lai asinis nebūtu hilozas (treknas) un varētu tikt izmantotas smagi slimu pacientu ārstēšanai. Vismaz iepriekšējā dienā un dienā, kad ziedo asinis, ir jāēd bez pārmērībām. Nedrīkst uzturā lietot treknus un neveselīgus produktus! No ēdienreizes līdz asins ziedošanai ir jāpaiet vismaz trīs stundām. Pirms asins ziedošanas 24 stundu laikā jāuzņem daudz šķidruma -  ūdeni, nesaldinātas augļu un dārzeņu sulas. Nedrīkst lietot enerģijas un alkoholiskos dzērienus. Ēdot veselīgi, asinīs ievērojami mazinās hilozes varbūtība, kas sekmē arī paša donora veselības stāvokļa uzlabošanos.

 

Kā sagatavoties asins ziedošanai?   

24 stundas pirms asins ziedošanas vēlams:

● ēst tikai veselīgu uzturu, nepārēsties;

● dzert papildu šķidrumu (vismaz 1,5 l–2 l dienā).

 

2–3 stundas pirms asins ziedošanas:

● viegla maltīte;

● 3–4 glāzes šķidruma;

● nesmēķēt.

 

Asinis nedrīkst nodot tukšā dūšā un ja nav bijis pilnvērtīgs miegs un pēdējo 24 stundu laikā lietots alkohols vai enerģijas dzērieni.

 

Ieteicamie produkti:

● graudaugu produkti: pilngraudu maize, pārslas, biezputras;

● augļi un dārzeņi: svaigi, tvaicēti un grilēti dārzeņi, lapu salāti, svaigi augļi;

● gaļa, zivis, pākšaugi u.c.: vārīta, tvaicēta vai grilēta liesa gaļa, liesas zivis, vārīti vai tvaicēti pākšaugi, vārītas olas;

● piena produkti: piens, vājpiena biezpiens, kefīrs vai jogurts bez piedevām;

● dzērieni: ūdens, minerālūdens bez gāzes, zāļu tēja.

 

Nevēlamie produkti:

● graudaugu produkti: baltmaize, smalkmaizītes, pankūkas, brokastu pārslas, ātri pagatavojamās biezputras ar cukuru vai saldinātāju piedevām;

● augļi un dārzeņi: cepti vai fritēti dārzeņi, salāti ar majonēzi, konservēti augļi;

● gaļa, zivis, pākšaugi u.c.: desas, kotletes, pastētes, konservi, kūpinājumi, maltās gaļas mērces, konservēti pākšaugi, ceptas sēnes, ceptas olas, grauzdēti rieksti ar piedevām;

● piena produkti: saldais vai skābais krējums, trekns piens, biezpiena deserti, krēmi, kefīrs vai jogurts ar piedevām, majonēze;

● dzērieni: saldināti atspirdzinošie dzērieni, enerģijas dzērieni, vairākas reizes dienā stipra tēja vai kafija. 

IESAKĀM APMEKLĒT
jūnijs 2018
PILSĒTAS KARTE