Pašvaldība Vide
Mellužu estrāde no putna lidojuma

Domes sēdē 22. aprīlī apstiprināja Mellužu estrādes kompleksa un Ķemeru ūdenstorņa ilgtermiņa darbības stratēģijas 2017.–2026. gadam. Stratēģijās ir noteikti abu objektu darbības virzieni, to apsaimniekošana, uzturēšana un pārvaldība, pašvaldības atbildīgās struktūrvienības un prioritārie uzdevumi to saglabāšanai un kultūras un tūrisma pakalpojumu ilgtermiņa attīstībai.

Par ERAF projektu

Mellužu estrādes un Ķemeru ūdenstorņa ilgtermiņa darbības sākotnējās stratēģijas tika izstrādātas un apstiprinātas 2017. gadā, kad tika sagatavots projekta iesniegums Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma saņemšanai ar mērķi saglabāt, aizsargāt un attīstīt kultūras un dabas mantojumu. Stratēģijas ir aktualizētas un papildinātas atbilstīgi pašreizējai situācijai.

ERAF projektu īstenoja Jūrmalas pašvaldība kā vadošais projekta partneris sadarbībā ar Engures, Mērsraga un Rojas pašvaldībām. Pēc projekta pabeigšanas 2021. gadā projektā iesaistītās pašvaldības turpinās sadarbību, lai ar reģionā atjaunotajiem un izveidotajiem kultūras un tūrisma objektiem iepazīstinātu iespējami plašāku interesentu loku un nodrošinātu ilgtspējīgu dabas un kultūras resursu izmantošanu reģionā.

Mellužu estrādes darbības stratēģija

Mellužu estrādes komplekss ar brīvdabas estrādi, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, pēc restaurācijas nodots ekspluatācijā 2019. gada 31.maijā.

Mellužu estrādes ilgtermiņa darbības prioritārie uzdevumi ir vietēju un starptautiska mēroga koncertu un pasākumu rīkošana, nodrošinot estrādes kompleksa pieejamību mākslas un kultūras pasākumu īstenošanai dažādām sabiebrības mērķa grupām; gadskārtu, valsts svētku un svinamo dienu pasākumu un izklaides un izglītojošu pasākumu rīkošana ģimenēm ar bērniem. Jūrmalas pilsētas pašvaldība sadarbosies ar Engures, Mērsraga un Rojas pašvaldību, nodrošinot Mellužu estrādes kompleksa pieejamību reģiona pasākumiem un iniciatīvām.

Mellužu estrādes kompleksā reģiona skolām rīkos “brīvdabas klases” un neformālus izglītojošus, kā arī dažādus sabiedrības iniciatīvas pasākumus.

Līdz ar jau tradicionālajiem pasākumiem plānoti jauni pasākumi: kopīgi ar projektā iesaistītajām pašvaldībām plānots organizēts informējoši izglītojošu pasākumu “Līvu ceļš – Līvu mantojums” ar mērķi popularizēt reģiona nemateriālo kultūras mantojumu.

Sākot ar 2022. gadu, plānoti vairāk nekā 30 dažāda mēroga pasākumi.

Mellužu estrādes komplekss ir unikāls vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, tā ir viena no divām akustiskajām koka gliemežnīcas formas estrādēm visā Baltijas reģionā, un daudzveidīgā pasākumu programma veidos to par vienu no atpazīstamākajām koncertu un sarīkojumu norises vietām Latvijā.

Ķemeru ūdenstorņa darbības stratēģija

Ķemeru ūdenstornis ir nacionālas nozīmes arhitektūras piemineklis, celts 1929. gadā. 2020. gadā ir pabeigta vēsturiskā ūdenstorņa atjaunošana, saglabājot nozīmīgu materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu. Līdz ar Ķemeru ūdenstorņa pamatfunkciju – ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanu – izveidoti arī ilgtspējīgi tūrisma un kultūras pakalpojumi. Plānots, ka Ķemeru ūdenstornis ar izveidotajām ekspozīcijām un tūrisma informācijas pakalpojumiem būs publiski pieejams apskatei jau šovasar.

Ķemeru ūdenstornī ir izveidots tūrisma informācijas punkts, kur apmeklētāji varēs iegūt informāciju par reģiona tūrisma objektiem un kultūras, mākslas, sporta un citiem pasākumiem, saņemt tūrisma ceļvežus un ekskursiju maršrutus. Tornī ir izveidota pastāvīgā muzeja ekspozīcija, kur apmeklētāji varēs interaktīvā un izklaidējošā veidā iegūt informāciju par Ķemeru kūrortu un tā vēsturi, izzināt Latvijas personības, kuru dzīve un radošā darbība saistīta ar Ķemeriem un Jūrmalu. Torņa ceturtajā stāvā ir izveidota mainīgās ekspozīcijas zāle jeb mākslas galerija, kas paredzēta kā platforma reģiona mākslinieku, daiļrades izpausmēm.

Torņa pirmajā skatu platformā izvietotas norāžu zīmes un uz torņa jumta 42 metru augstumā ir izvietoti tālskati, atpūtas sols un norādes uz reģionā esošiem nozīmīgiem apskates objektiem, nodrošinot iespēju apmeklētājiem netraucēti vērot apkārtnes panorāmu un izzināt reģionā esošo dabas un materiālo kultūras mantojumu. Tā ir augstākā publiski pieejamā skatu platforma reģionā.

Iecerēts, ka, sākot ar 2023. gadu, Ķemeru ūdenstornis un tajā sniegtie pakalpojumi, būs publiski pieejami 250 dienas gadā, patlaban līdz 2022. gadam – 100 dienas.

Jaunradītie tūrisma pakalpojumi ilgtermiņā veicinās gan vietējo, gan arī ārvalstu tūristu skaita pieaugumu, uzņēmējdarbības vides un nodarbinātības attīstību.

Ķemeru ūdenstornis ir viens no Ķemeru apkaimes labiekārtošanas un attīstības nozīmīgajiem projektiem, kas līdz ar 2022. gada beigās uzbūvēto daudzfunkcionālo dabas tūrisma centru radīs unikālu  kultūras un dabas tūrisma piedāvājumu.

Sadarbosies ar projektā iesaistītajām pašvaldībām

Domes sēdē apstiprināja arī sadarbības projekta “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē” stratēģiju 2017.–2026. gadam.

Stratēģijā ir noteikta sadarbība starp Jūrmalas pilsētas domi un sadarbības partneriem – Engures, Mērsraga un Rojas novadu pašvaldību stratēģijā noteikto uzdevumu īstenošanai. Aprakstīti sadarbības projekta rezultātā jaunradītie un attīstītie deviņi tūrisma pakalpojumi un saglabāti seši kultūras un dabas mantojuma objekti Sadarbības rezultātā dabas un kultūras tūrisma objektos uz 2023. gada 31. decembri plānots apmeklētāju skaita pieaugums vismaz par 29 000 cilvēku.

Ieguldījumi Mellužu estrādes un Ķemeru ūdenstorņa atjaunošanai tiek veikti ar Eiropas reģionālā attīstības fonda atbalstu, īstenojot projektu “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē”, Nr.5.5.1.0/17/I/010.