Vide Būvdarbi
Sāks Lielupes krasta nostiprināšanu posmā no Majoriem līdz Dzintariem

Šī gada sākumā pašvaldība ir noslēgusi būvdarbu līgumu ar SIA “Riga-rent” un būvuzradzības līgumu ar SIA “Firma L4” par Lielupes krasta nostiprināšanu posmā no Majoriem (Rīgas iela 2) līdz Dzintariem (Plūdu iela). 

 

Būvdarbi tiks veikti, īstenojot projektu “Lielupes radīto plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanas pasākumi Dubultos-Majoros-Dzintaros” Nr.5.1.1.0/17/I/008. 

 

Lielupes krasta nostiprināšanu veiks pēc valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Meliorprojekts” izstrādātā būvprojekta “Lielupes radīto plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanas pasākumi Dzintaros un Majoros”. Autoruzraudzību veiks VSIA “Meliorprojekts”.

 

Attrēlā: VSIA “Meliorprojekts” vizualizācija Rīgas iela 2 – Rīgas iela 6.

 

Īstenojot projektu, tiks veikta Lielupes kreisā krasta posmā no Rīgas ielas (zemes gabala kadastra Nr.13000093911) līdz Plūdu ielai (zemes gabala kadastra Nr.13000098508) nostiprinājuma izbūve posmā Majori–Dzintari. Krasta nostiprinājumu paredzēts veidot no rievpāļu atbalstsienas (rievsienas) un  dzelzsbetona atbalsta sienas, atjaunojot esošos krasta nostiprinājuma posmus. Lai nodrošinātu vides pieejamību Lielupei, paredzēts izbūvēt noejas kāpnes no krasta aizsardzības būves konstrukcijām līdz gultnes līmenim. Peldlīdzekļu ielaišanai ūdenī paredzēts izbūvēt slipus.

Attēlā: krasta aizsargbūves trase.

 

Būvdarbu laikā paredzēts izbūvēt drenāžas sistēmas ar akām un vienvirziena vārstiem ar ūdens iztekām virs vasaras mazūdens perioda ūdens līmeņa.

 

Par pašvaldības līdzekļiem tiks izbūvēta gar krastu esošā Lejas iela, kurā tiks sakārtota brauktuve, pieguļošā zaļā zona un uzstādīts ielas apgaismojums. Ormaņu ielas galā tiks izveidotas automašīnu stāvvietas un izbūvēts  slips/nobrauktuve kuģošanas līdzekļu nolaišanai ūdenī.

 

Būvdarbu izpili paredzēts veikt 12 (divpadsmit) mēnešu laikā pēc būvdarbu līguma noslēgšanas, orientējoši 2021.gadā un pabeigt 2022.gadā.

 

Būvdarbi tiek veikti projekta “Lielupes radīto plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu novēršanas pasākumi Dubultos-Majoros-Dzintaros” Nr.5.1.1.0/17/I/008 ietvaros.

Projekta mērķis ir izbūvēt un atjaunojot Lielupes kreisā krasta pretplūdu būves, lai pielāgotu plūdu risku skartās teritorijas pilsētā klimata pārmaiņām, nodrošinot pašvaldības iedzīvotājiem kvalitatīvāku dzīves vidi, kā arī palielinātu plūdu riska skartā reģiona (Dubulti-Majori-Dzintari) uzņēmēju saimnieciskās darbības konkurētspēju un nodrošinātu uzņēmējdarbības turpmāku pastāvēšanu.

 

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu, darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu pilsētu teritorijās” 2. kārtas ietvaros. Projektu plānots pabeigt līdz 2022.gadā.

 

Projekta kopējās izmaksas ir 4 880 631.74 eiro, kur Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 3 230 000.00 eiro, valsts budžeta dotācija ir 211 687.51 eiro, bet Jūrmalas pilsētas domes finansējums 1 438 944.23 eiro, tai skaitā attiecināmo izmaksu summa ir 1 199 564.56 eiro un neattiecināmo izmaksu summa ir 239 379.67 eiro.