Pašvaldība Sabiedrība Vide
Apstiprināti jauni saistošie noteikumi par teritorijas kopšanu, tīrības uzturēšanu un sabiedrisko kārtību

Domes sēdē 26. novembrī apstiprināja divus jaunus Jūrmalas pilsētas domes saistošos noteikumus: par teritorijas kopšanas un sanitārās tīrības uzturēšanu un par sabiedrisko kārtību Jūrmalas pilsētā.

Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas un sanitārās tīrības uzturēšanas noteikumi

Tie noteiks kārtību, kādā kopjama Jūrmalas pilsētas administratīvā teritorija, nodrošinot sanitāro tīrību un teritorijas sakoptību un nosakot atbildību par to neievērošanu.

Nekustamā īpašuma īpašniekiem jāņem vērā, ka nekustamajā īpašumā un tam piegulošajā teritorijā ir pienākums pļaut zālienu, nepieļaujot, ka zāles garums pārsniedz 15 centimetrus un kūlas veidošanos, nodrošināt ietves, piebrauktuvju un piebraucamo ceļu, lietus ūdens uztvērēju restu un vāku tīrīšanu, izņemot saistošajos noteikumos norādītās centrālās ielas.

Ja nekustamā īpašuma piegulošā publiskā lietošanā esošā teritorija līdz brauktuves malai pārsniedz piecus metrus, nekustamā īpašuma īpašnieks nodrošina piegulošās teritorijas uzturēšanu piecu metru platumā no nekustamā īpašuma robežas. Noteiktajā apjomā ir jānodrošina arī ietves, piebrauktuvju un piebraucamo ceļu, lietus ūdens uztvērēju restu un vāku tīrīšana.

Nekustamā īpašuma īpašniekam jānodrošina savu žogu, vārtu un vārtiņu u.c. labiekārtojuma elementu uzturēšanu tehniskā un vizuālā kārtībā. Nav atļauts uzglabāt būvgružus, taru, malku, būvmateriālus, akmeņus, metāllūžņus u. c. priekšmetus vietās, kur tie bojā pilsētvides ainavu vai traucē satiksmi vai blakus esošo nekustamo īpašumu lietošanu.

Daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem jāņem vērā, ka mājas koplietošanas telpās nav atļauts uzglabāt privātas mantas; veicot remontdarbus dzīvoklī, jānodrošina tīrība koplietošanas telpās.

Savukārt transportlīdzekļu īpašniekiem, novietojot transportlīdzekļus stāvēšanai uz ielas vai publiski pieejamos pagalmos, jānodrošina teritorijas attīrīšana no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme un ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem.

Par sabiedrisko kārtību Jūrmalas pilsētā

Saistošie noteikumi pieņemti, lai veicinātu sabiedriskās kārtības ievērošanu. Būtiskākie saistošajos noteikumos noteiktie ierobežojumi skar pirotehnikas izmantošanas atļauto laiku un atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkohola iepakojumu. Atbilstīgi Administratīvās atbildības likumam saistošajos noteikumos ir noteikti administratīvā soda veidi par to neievērošanu – brīdinājums un piemērojamais naudas sods.

Turpmāk piemēros administratīvo atbildību par atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu jebkādā vaļējā tarā neatkarīgi no tā, vai alkoholiskais dzēriens ticis lietots vai ne.  Izņēmums būs vietas, kur alkoholisko dzērienu lietošanu atļāvusi pašvaldība. Par noteiktā aizlieguma neievērošanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz trīsdesmit naudas soda vienībām (viena naudas soda vienība – pieci eiro).

Savukārt izmantot pirotehniskos izstrādājumus būs aizliegts no plkst. 23.00 līdz plkst. 8.00, ja tas nav saskaņots ar pašvaldību, izņēmums ir valsts noteiktās svētku dienas. Par šī aizlieguma neievērošanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, juridiskām personām – līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

Tāpat publiskās vietās aizliegts ubagot, celt teltis neatļautās vietās, gulēt uz soliņiem un sēdēt uz to atzveltnēm, spļaut, ar uzrakstiem bojāt būves, apkopt transportlīdzekli, gatavot ēdienu bez īpašas Jūrmalas pilsētas domes atļaujas, apdraudēt gājējus, agresīvi braucot ar skrutuļsidām, elektroskūteriem un tml., un citi aizliegumi, par kuru neievērošanu tiks piemērots brīdinājums vai soda nauda.

Šobrīd teritorijas kopšanas, tīrības uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumi ir apvienoti Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 31.oktobra saistošajos noteikumos Nr.44 "Sabiedriskās kārtības, būves, tās teritorijas un sanitārās tīrības uzturēšanas un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošas teritorijas kopšanas noteikumi”. Jaunie saistošie noteikumi ir aktualizēti, tie ir nodalīti atbilstīgi funkcijām un atbildības jomām.

,,Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas un sanitārās tīrības uzturēšanas noteikumi”  un saistošie noteikumi “Par sabiedrisko kārtību Jūrmalas pilsētā” stāsies spēkā pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas saskaņojuma saņemšanas un noteikumu publikācijas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”. Līdz ar jauno noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 31.oktobra saistošie noteikumi Nr.44.