Pašvaldība Sabiedrība
Pilnveidos teritorijas plānojuma grozījumus

Jūrmalas pilsētas dome nolēma veikt teritorijas plānojuma redakcijas pilnveidošanu un sagatavot to atkārtotai publiskajai apspriešanai.

Pirmās teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes laikā tika saņemti un izvērtēti vairāk nekā 300 iedzīvotāju priekšlikumi. Par publiskajai apspriešanai nodoto grozījumu redakciju tika saņemti vairāk nekā 400 iesniegumi ar 269 priekšlikumiem.

Darba grupa, kurā piedalās domes struktūrvienību speciālisti un teritorijas plānojuma grozījumu izstrādātāja SIA “Metrum” pārstāvji, izvērtēja saņemtos priekšlikumus un pieņēma lēmumu par to ņemšanu vērā vai noraidīšanu. Jūrmalas pilsētas dome, iepazīstoties ar darba grupas ziņojumu, 26. novembra sēdē pieņēma lēmumu pilnveidot teritorijas plānojuma grozījumu pirmo redakciju un sagatavot to atkārtotai publiskai apspriešanai.

Lielākā daļa ierosinājumu ir saistīta ar iedzīvotājiem piederošo nekustamo īpašumu attīstību. Daudzos iedzīvotāju iesniegumos ir ierosinājumi samazināt minimālo jaunveidojamā zemesgabala platību un palielināt apbūves blīvumu, kā arī mainīt vai papildināt atļautās izmantošanas veidu. Aktuāla ir kopīpašnieku vēlme sadalīt zemesgabalus, lai izbeigtu kopīpašumu.

Saņemti vairāki desmiti iesniegumu par zemes vienībām Valteros (Valteri 0701 un Valteri 0601) ar aicinājumu mainīt funkcionālo zonējumu no savrupmāju apbūves teritorijas uz dabas un apstādījumu teritoriju. Lai gan sākotnēji darba grupā, balstoties uz iepriekš pieņemtajiem pašvaldības lēmumiem, priekšlikums tika noraidīts, tomēr Attīstības un vides jautājumu komitejas 2020. gada 19. novembra sēdē deputāti atbalstīja funkcionālās zonas maiņu uz Dabas un apstādījumu teritoriju.

Valteru iedzīvotāji iebilduši arī pret kapu teritorijas izveidi zemesgabalā Krastciems 0501. Šie iebildumi tiks ņemti vērā, izstrādājot grozījumu pilnveidoto redakciju.

Ņemti vērā arī iebildumi pret Dabas un apstādījumu teritorijas funkcionālās apakšzonas maiņu zemesgabalam pie Lielupes, Priedaine 0216, tos parakstījuši 240 iedzīvotāji. Salīdzinājumā ar pirmās redakcijas risinājumu pilnveidotajā redakcijā paredzēts būtiski samazināt apbūves iespējas šajā zemesgabalā. Dabas un apstādījumu teritorija DA4, kur atļauta apbūve ar maksimālo blīvumu 12% un augstumu 10 metri, pilnveidotajā redakcijā tiks noteikta vien nelielā zemesgabala daļā, pārējā teritorijā saglabājot esošo Dabas un apstādījumu teritoriju DA5.

Izvērtējot saņemtos institūciju un kaimiņu pašvaldību atzinumus, tika secināts, ka teritorijas plānojuma grozījumos ir jāveic izmaiņas atbilstoši daļai institūciju norādījumu. Nav ņemtas vērā institūciju prasības, kas saistītas ar citos normatīvajos aktos noteikto prasību dublēšanu, kā arī tās prasības, kas neatbilst šo grozījumu uzdevumiem.

Pēc grozījumu pilnveidotās redakcijas sagatavošanas deputāti lems par tās nodošanu publiskajai apspriešanai un atzinumu saņemšanai.

Ar saņemtajiem priekšlikumiem ikviens var iepazīties interaktīvajā kartē vietnē jurmala.tergis.lv; priekšlikumu iesniedzējiem tiks nosūtītas atbildes par priekšlikuma izvērtējuma rezultātu.

Ar Teritorijas plānojuma grozījumu sākotnējo redakciju un Vides pārskatu var iepazīties elektroniskā formā valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā www.geolatvija.lv, pašvaldības tīmekļa vietnē www.jurmala.lv, kur būs pieejama arī aktuālā informācija par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu turpmāko izstrādes procesu un publisko apspriešanu. Par publisko apspriešanu informēsim arī Jūrmalas pilsētas pašvaldības informatīvajā izdevumā.

Publiskās apspriešanas laikā notikušo publiskās apspriešanas sanāksmju ieraksti ikvienam interesentam arī šobrīd ir pieejami skatīšanai internetā www.youtube.com/jurmalalv.