Sabiedrība Vide

Jūrmalas pilsētā kapsētas uztur un apsaimnieko pašvaldības iestāde “Jūrmalas kapi” Iestādes pārziņā ir 5 kapsētas: Jaundubultu kapsēta Lielupes ielā, Slokas kapsēta Varoņu ielā, Ķemeru kapsēta, Slokas jaunā jeb Meža kapsēta Eduarda Veidenbauma ielā un Beberbeķu kapsēta – to “Jūrmalas kapi” uztur sadarbībā ar Babītes pašvaldību.

Guntars Lasis, “Jūrmalas kapi” direktors, pastāstīja, ka Jūrmalā salīdzinājumā ar citām pilsētām ir diezgan problemātiski ar brīvām kapa vietām. Ķemeru kapi, Slokas vecie kapi, Jaundubultu kapi un Beberbeķu kapi jauniem apbedījumiem ir daļēji slēgti – tajos apglabā tikai tad, ja ir ģimenes kapavietas.

Gadā ir aptuveni 270–300 jauni apbedījumi, pastāstīja G. Lasis, un pēc aprēķiniem vietu tagadējās kapsētās varētu pietikt aptuveni līdz 2019.–2020. gadam. Visi vēsturiskie kapi atrodas uz baznīcu draudzēm piederošās zemes, uz kuru baznīcai atjaunotas īpašuma tiesības.

Jaunas kapsētas ierīkošana Jūrmalā ir ļoti sarežģīta, un to nosaka vairāki faktori: upes un jūras tuvums, gruntsūdeņi, kāpas un pilsētas reljefs.

Lai laikus plānotu teritorijas attīstību un izveidotu vajadzīgo infrastruktūru pienācīgai apbedīšanai, publiskajai apspriešanai ir nodots detālplānojums zemesgabalam “Krastciems 0501”. Detālplānojuma mērķis ir izstrādāt nosacījumus kapsētu teritorijas izveidei un tās ceremoniālo ēku un krematoriju apbūvei.

Plānotā kapsētu teritorija atrodas pretī Meža kapsētai – kvartālā starp Eduarda Veidenbauma ielu, Mežmalas ielu un Gulbju ielu. Detālplānojuma teritorijas kopējā platība ir 53,5 hektāri, taču kapsēta plānota tikai daļā teritorijas – aptuveni 23 hektāros, kur izstrādātas detalizētas zonas apbedījumiem, krematorijas un citu kapsētai nepieciešamo būvju un labiekārtojuma izvietošanai.

Visa plānotā teritorija ir meža zeme. Plānotajā kapsētas teritorijā tiks saglabātas plašas dabas teritorijas izteikta reljefa un vērtīgu koku apaugumu vietās, daļēji saudzējot biotopu – mežainās piejūras kāpas. Apbedījumi tiktu izvietoti vietās ar līdzenu reljefu, savukārt tā izteiktākajās zonās un vērtīgo koku audzēs paredzēts veidot pastaigu takas un atpūtas vietas. Detālplānojumā paredzētas zonas autostāvvietu izvietošanai.

Kapsētas ierīkošana plānota vairākās kārtās, nosakot detālplānojuma īstenošanas kārtību. Detālplānojuma publiskā apspriešana notiks no 13. augusta līdz 10. septembrim. Publiskās apspriešanas laikā ar detālplānojumu varēs iepazīties Jūrmalas ēkā “Zemes nams” 1. stāva vestibilā Edinburgas prospektā 75, valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā www.geolatvija.lv un pašvaldības tīmekļa vietnē www.jurmala.lv.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība aicina piedalīties publiskās apspriešanas sanāksmē 30. augustā plkst.16.00 Jūrmalas pilsētas domes sēžu zālē, Jomas ielā 1/5, Jūrmalā.