Sabiedrība Būvdarbi
Kauguri no putna lidojuma

Jūrmalas pilsētas domes 26. jūlija sēdē deputāti apstiprināja saistošos noteikumus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu līdzfinansēšanai.

Daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju pārstāvji varēs pieteikties pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai mājas energoaudita, tehniskā atzinuma sagatavošanai līdz 1000 eiro apjomā, būvprojekta izstrādei – 5000 vai 10 000 eiro apjomā.

Mūsdienu māju būvniecības standarti nosaka daudz augstāku dzīvojamo māju konstrukciju siltumizolācijas līmeni, nekā tas bija padomju laikā. Daudzi līdz 1993. gadam celtie dzīvojamie nami Jūrmalā, tāpat kā citviet Latvijā, ir tehniski sliktā vai pat kritiskā stāvoklī. Lielākajai daļai pirms vairākiem gadu desmitiem sērijveidā celto ēku tehniskais stāvoklis un inženiertehniskās komunikācijas laika gaitā ir novecojušas. Nolietojies paneļu blīvējums, ēku plaisas, kas gadu no gada paplašinās, arī apkures un karstā ūdens sistēmas vairs nepilda savas funkcijas atbilstīgi mūsdienu apkures un ūdensapgādes sistēmu prasībām.

Daudzas agrākos gados būvētās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas ir ar zemu siltuma noturību – siltums aizplūst caur logu un durvju spraugām, plānajām sienām, nesiltinātiem bēniņiem un jumta pārsegumu, sliktu pagraba pārseguma siltumizolāciju. Apkures sistēma nespēj nodrošināt siltuma sadalījumu visā ēkā vienmērīgi. Tādēļ apkures, karstā ūdens un apsaimniekošanas izmaksas ir augstas. Lai to novērstu, nepieciešama kompleksa mājas atjaunošana ar siltināšanu.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu, kā arī iesaka izmantot akciju sabiedrības “Attīstības finanšu institūcija ALTUM” finanšu atbalstu māju atjaunošanai. ALTUM energoefektivitātes programmā pieejams atbalsts līdz 50% apjomā no mājas atjaunošanas darbu izmaksām. ALTUM atbalstu minētajā programmā var izmantot ēkas ārsienu, jumtu, pagraba pārsegumu siltināšanai un atjaunošanai, apkures, ventilācijas sistēmu remontam vai atjaunošanai.

Šie pasākumi ir ļoti nepieciešami Jūrmalas daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām. Siltinātās fasādes un jumti ne tikai samazina enerģijas patēriņu, bet sniedz jaunu dzīvi novecojušām māju konstrukcijām. Atjaunotā mājā samazinās izdevumi par enerģiju, tiek uzlabots ēkas izskats un palielinās dzīvokļu vērtība un, protams, tā sniedz komforta sajūtu iedzīvotājiem – siltā un skaistā mājā dzīvot ir daudz patīkamāk.

Ja esat nolēmuši uzlabot savu īpašumu, ir vērts pasteigties, jo process prasa pietiekami ilgu laiku. Tādēļ nevajadzētu atlikt šo lēmumu pieņemšanu, bet sākt sarunas ar kaimiņiem, ēkas apsaimniekotājiem un īpašniekiem jau tagad!

Saistošie noteikumi “Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Jūrmalas pilsētā” stāsies spēkā pēc publikācijas Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”; noteikumi tiks publicēti arī Jūrmalas pilsētas mājaslapā: www.jurmala.lv un informatīvajā izdevumā “Jūrmalas Avīze”.

Nosacījumi pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai

Līdzfinansējumu var piešķirt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas atjaunošanai, kuras platība ir lielāka par 300 m²; tajā jābūt ne mazāk kā pieciem dzīvokļiem; māja ir būvēta līdz 1993. gadam un tajā nedzīvojamo telpu platības neaizņem vairāk par 25% no ēkas.Līdzfinansējumu var saņemt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki, kuri mājas kopsapulcē ir vienojušies īstenot ēkas energoefektivitātes pasākumus un pilnvarojuši pilnvaroto personu realizēt plānotos energoefektivitātes pasākumus.Nosacījums: dzīvokļu īpašniekiem pēdējos 12 mēnešos nav izveidojušies komunālo maksājumu un nekustamā īpašuma nodokļa parādi.

Kāds ir līdzfinansējuma apjoms?

Energoaudita un/vai tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošanai – ne vairāk kā 1000 eiro abiem pasākumiem.Būvprojektam – līdz 5000 eiro; līdz 10 000 eiro – ja tiek izmantots energoefektivitātes pakalpojuma līgums.

Kad iespējams saņemt līdzfinansējumu: pirms vai pēc darbu veikšanas?

Līdzfinansējums tiek piešķirts pirms darbu uzsākšanas, kad ir izraudzīti darbu veicēji, sagatavoti līgumi – šajā brīdī pretendenti iesniedz Jūrmalas pilsētas domei iesniegumu un sagatavotos dokumentus, kurus dome izvērtēs un pēc apstiprināšanas ieskaitīs līdzfinansējumu norādītajā kontā.

Kur iespējams saņemt papildu informāciju?

Konsultāciju var saņemt, zvanot pa tālruni: 67511489 no plkst. 8.30 līdz 17.00, piektdienās – no plkst. 8.30 līdz 16.00.