Pašvaldība Vide

Jūrmalas pilsētas dome saņēmusi auditoru firmas SIA “BM Trada Latvija” izsniegtu sertifikātu par starptautiski akreditētas energopārvaldības sistēmas ieviešanu atbilstoši ISO 50001:2011 standartam. 

Sertifikāts pierāda, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir orientēta uz energoresursu taupību un energoefektivitātes veicināšanu pilsētā.

Jau agrāk Jūrmalas pilsētas dome ir pievērsusi uzmanību energoefektivitātes jautājumiem. 2010. gadā, pieņemot Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģiju 2010.–2030. gadam, kurā ietverta analīze par energoefektivitāti mājokļu jautājumā, sīkāk izdalītas prioritātes un rīcības energoefektivitātes paaugstināšanai Jūrmalas pilsētas attīstības programmā 2014.–2020. gadam, kas apstiprināta 2013. gadā un Jūrmalas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības programmā 2013.–2020. gadam.

Jūrmalas pilsētas dome lēmumu par sertificētas energopārvaldības sistēmas ieviešanu pieņēma 2017. gada 12. janvārī, taču darbs pie tās tika uzsākts jau 2016. gadā, bet enerģijas un komunālo pakalpojumu dati pašvaldības iestādēs tika uzglabāti, un to patēriņš uzraudzīts jau kopš 2012. gada. Patlaban redzams, ka kopš 2012. gada enerģijas patēriņš iestādēs ir sarucis.

Ar energopārvaldības sistēmu Jūrmalas pilsētas pašvaldībai ir viegli un ērti sekot līdzi enerģijas patēriņam iestādēs, tas nozīmē, ka ir iespēja uzraudzīt, vai enerģijas patēriņš iestādē samazinās vai pieaug un attiecīgi veikt pasākumus, lai novērstu nelietderīgu enerģijas patēriņu un attiecīgi arī ietaupītu pašvaldības līdzekļus.